ДЕСЕТ ЧОВЕШКИ ЛЕКАРСТВА ОТРОВНИ ЗА КУЧЕТО!

Оставянето на шише с таблетки отворено на нисък рафт, опаковане на лекарството ви в найлонова торбичка или случайно изпусната таблетка на пода може да навреди на кучето ви повече, отколкото осъзнавате.

ТОП 10 НА ОТРОВНИТЕ ЛЕКАРСТВА:

1) НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА (НСПВС ) НСПВС са обезболяващи и противовъзпалителни лекарства. Само една или две таблетки могат да причинят сериозни язви на стомаха или бъбреците или бъбречна недостатъчност. Хората си мислят, че АСПИРИН е същото като Парацетамол или Ибупрофен, но не е.

2) ПАРАЦЕТАМОЛ Това отпускащо се без рецепта обезболяващо лекарствено средство може да бъде опустошително за домашните любимци. И поглъщането му често не е инцидентно. Собствениците на животни си мислят, че щом се отпуска без рецепта е безопасно. Поглущането на ПАРАЦЕТАМОЛ от кучета обаче може да доведе до чернодробна недостатъчност или при големи дози до увреждане на червените кръвни клетки (еритроцити).

3) АНТИДЕПРЕСАНТИ Вярно е, че антидепресантите се предписват и на домашни любимци, но ветеринарните версии имат различен състав. Хуманните препарати в действителност могат да доведат до възбуда при кучето.

4) ЛЕКАРСТВА ЗА КОНТРОЛ НА ХИПЕРАКТИВНИ ДЕЦА (ADHD ) Дори минимално поглъщане от тези лекарства може да бъде смъртоносно за кучето. Може да доведе до тремори, гърчове, повишена телесна температура и проблеми със сърцето. Важно е да се научат децата, взимащи тези лекарства за това, колко опасни са те за домашните любимци.

5) БЕНЗОДИАЗЕПИНИ И ХАПЧЕТА ЗА СЪН Те са предназначени за намаляване на тревожността и подобряване на съня , но при много кучета вместо седация предизвикват възбуда. Такива лекарства често се оставят на нощното шкафче и любопитните живитни често достигат до тях.

6) ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ТАБЛЕТКИ Опаковките са цветни, пластмасови и може да издават „тракащ шум“.За кучетата са неустоими.За щастие повечето кучета не биват засегнати от случайно поглъщане, но при не-кастрираните женски кучета има риск от нежелани реакции. Високо дози могат да доведат до сериозни проблеми с костния мозък.

7) БЕТА-БЛОКЕРИ Използвани за лечение на високо кръвно налягане при хора, бета- блокерите могат да имат сериозни последствия при кучето, намалявайки кръвното налягане и сърдечната честото до опасно ниски нива. Може да причини смърт.

8) АЦЕ- ИНХИБИТОРИ Друга група медикаменти за регулиране на кръвното налягане, АЦЕ-инхибиторите могат да причинят проблеми сходни на бета-блокерите, но с по-леки последици.И все пак сърдечните лекарства не трябва да бъдат достъпни за кучета.

9) ЛЕКАРСТВА ЗА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА Хипотиреоидизма се среща при кучета и необходимата доза за лечение на куче е 10 пъти по-голяма от тази за човек. Затова инцидентно поглъщане обикновено не е проблем, освен ако кучето не изяде много голямо количество от медикамента.

10) ХАПЧЕТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ Наречени „статини“ тези популярни лекарства третират проблем, който не се наблюдава при кучетата. Въпреки това сериозни последствия при кучето се появяват само при хронично поглъщане.

ПРЕВЕНЦИЯ:

  • Дръжте човешките и кучешките лекарства на различни места. Лесно е да вземеш грешната бутилка, ако са една до друга на рафта.
  • Ако ползвате контейнер за хапчета дръжте го извън обсега. Кучетата често мислят че това е играчка.
  • Не приемайте, че лекарствата за деца са безопасни. Различията между видовете са достатъчни, така че лекарства безопасни за деца да бъдат вредни за кучета. Когато пътувате бъдете бдителни за безопасното опаковане на хапчетата си.