Персийка с краста

Тя живее в двор заедно с още 15  котки. Доведоха я за преглед, защото има рани по цялото тяло и от няколко дни се чеше интензивно.

Взехме космена и кожна проба и при изследване под микроскоп открихме  Cheyletiella sp – “ ходещ пърхут” – това са миниатюрни кърлежи, които заразяват основно котки, но може да засегнат кучета, лисици, зайци и хора. Заразяването е чрез пряк, продължителен контакт.

Те са 0.4мм дълги. Те не копаят тунели, а живеят на повърхността на кожата и се хранят с кератин, основният структурен протеин на кожата. Жизненият им цикъл продължава 3 седмици.

Заразяването с хейлетиела често е безсимптомно или причинява само лек дерматит (възпаление на кожата). Масовата инвазия с хейлетиела може да доведе до  образуването на кожни люспи, загуба на косъм и силен сърбеж, често по гърба на животното. Тя причинява т. нар. „ходещ пърхот“, защото движещите се кърлежи носят малки късчета пърхут, което създава впечатление, че той се движи.

Диагнозата се потвърждава микроскопски.

Зооноза – хейлетиела може да засегне и човека, но временно, защото не може да завърши жизнения си цикъл. Това причинява неприятен сърбеж в областта на ръцете, корема и др. за около 3 седмици, след което хейлетиела спонтанно изчезва.

Cheyletiella sp.

След няколко седмици се наложи да лекуваме още 2 от 15-те котки с подобна клиника, вероятно, защото обитават едни и същи леговища.