Глисти и тении

Обезпаразитяването е изключително важно, както за животните така и за хората. Човек може да се зарази с много опасни паразити като кучешката тения(ехинококоза) например. Заболяването при човека протича с много тежки клинични признаци и се лекува изключително само оперативно. Има и смъртни случаи.
Други паразити които се среща при кучета, котки, влечуги, птици и гризачи са глистите. Те живеят в тънките черва на гостоприемника като много силно дразнят червата и не рядко са причина за храносмилателни разстройства и пневмонии. В някои случай могат да доведат и до запушване на червата и смърт.
Поради важността на този социален проблем и изхождайки от биологичните особености на паразитите ние препоръчваме редовно обезпаразитяване на любимците. Добре е това да се прави на всеки 2 месеца, а когато има малки деца в дома даже ежемесечно, като това не вреди на животното по никакъв начин.
На нашия пазар има голямо разнообразие от препарати, които могат успешно да ни помогнат да предпазим любимеца си от неблагоприятното въздействие на паразитите. Не бива да се подценява сериозността на този проблем. Ние ще ви помогнем да подберете оптималния вариант съобразно вашите възможности и особеностите на домашния ви любимец.

ААVP

(Американска асоциация по ветеринарна паразитология) и Център за контрол и предпазване от паразитни заболявания САЩ препоръчва следната схема:

1. Новородени (кучета и котета):

  • до 3 месечна възраст – на всеки 2 седмици;
  • от 3 до 6 месечна възраст – 1 път в месеца;
  • след шестият месец – както при възрастни.

2. Възрастни:

  • според видовете паразити, срещащи се в района на местоживеене.Един път в месеца или един път на два месеца;
  • периодично паразитологично изследване на домашните любимци един до четири пъти годишно

3. Майки и бременни:

  • един път преди оплождане;
  • един път по време на бременността
  • лактиращи – заедно с малките – на две седмици

Бълхи и кърлежи

Бълхите сравнително лесно могат да се открият по тялото на кучето или котето. Бъдете сигурни че ако намерите една бълха върху тялото на животното, то значи има поне още 20 в дома ви или в колибката на кучето. Бълхите могат да са преносител на някои трансмисивни заболявания и не бива да ги подценяваме. Честа последица от опаразитяването с бълхи при котките и кучетата е заразяването с тенията (Dipylidium caninum), която се пренася посредством ухапване от заразена бълха. Така по необясним за стопаните начин техният любимец да се сдобие с масивна инвазия от тении. Друга честа последица от опаразитяване дори и с единични бълхи може да бъде алергичният дерматит. Той се проявява с изключително силен сърбеж и след разчесване – до получаване на бързо разрастващи се рани.

Кърлежите могат да предизвикат сериозни заболявания при домашните любимци като анемия, кърлежова парализа, ерлихиоза, бабезиоза и Лаймска болест. Най-често биват инфектирани кучетата. Кърлежите се намират върху растителността почти навсякъде и всяко куче/коте в контакт с тревата и храстите може да се зарази. Те имат 4 стадия на развитие като от всички най-лесно се идентифицират възрастните форми. Най-често се откриват на главата и между пръстите на краката на заразените животни. Ако кърлеж бъде намерен най-добре е да се отстрани като се хване максимално близо до кожата с финни пинсети. Завъртането на тялото на кърлежа, изгарянето му или третирането с алкохол или вазелин не се препоръчва, защото може да предизвика повръщане в гостоприемника на чревното му съдържимо, където се съдържат най-много болестотворни бактерии. Вашият лекар ще ви препоръча подходяща схема на профилактика на домашния любимец. Мястото, където спят кучетата трябва да се почиства и дезинфектира. Тревата да се коси регулярно, храстите да се подрязват и отстраненото да се изхвърля. Препоръчва се използването на подходящ инсектицид и ежедневна проверка на домашните ви любимци.
За предпазване от бълхи и кърлежи съществуват много препарати на българския пазар при нас ще получите индивидуални препоръки съобразени с епизоотичната обстановка, възрастта на животното, породните и характеровите му особености.

Дирофилариоза (червеи в сърцето)

Някога рядко за България заболяване сега то е на път да придобие епидемичен характер .Най- засегнати са Бургас, Варна, Хасково, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора и София.Заболяването се предава при ухапване от кръвосмучещи насекоми (комари) през лятото и есента (от м.април – до м.октомври ), когато те са активни.

Това е паразитоза на пулмоналните артерии и дясното предсърдие при кучето, котката, вълка и др., причинена от нематода (кръгъл червей) Dirofilaria immitis. След раждането, микрофилариите (ларви I степен) достигат по кръвен път до капилярите на кожата, от където при ухапване попадат в междинен гостоприемник – комар или бълха (един комар може да пренесе 10-12 инвазиоспособни ларви). За 8-28 дни паразитът се развива до инвазиоспособен стадий (ларви III степен). При повторно ухапване той попадат в подкожната тъкан, където за около 6 месеца се развива до ларви IV и V степен и се превръща във възрастен паразит (полово зрял). Ларвите V степен са дълги 1-2 см и могат да предизвикат клинично проявено заболяване при придвижването си в най-дисталните краища на пулмонарните артерии, където те зреят. Целият цикъл на развитие трае 8-10 месеца, а паразитирането в сърцето и артериите продължава 3-5 години. Възрастните паразити достигат 17 – 27 см. Те живеят в белодробните артерии и дясното предсърдие и предизвикват нарушаване на хемодинамиката, повишаване на кръвното налягане, хипертрофия на дясната камера и дясностранна сърдечна недостатъчност. Тези промени са по-силни при физически активни кучета.

За профилактика на заболяването, продуктът (Stronghold, Advocate) трябва да се прилага на редовни месечни интервали, през този период от годината, през който се наблюдава наличие на комари (междинни гостоприемници, които пренасят и предават ларвите на дирофиларията), а това става, когато денонощните температури се задържат в продължение на няколко дни >14 градуса. Продуктът може да се прилага в течение на цялата година или най-малко от един месец преди първото очаквано нашествие и ухапване от комари до един месец от последната опасност от ухапване от комари. За да се създаде рутинна практика, се препоръчва третирането да се извършва на същия ден или дата всеки месец. Когато се заменя друг продукт, който е бил използван за профилактика на дирофилария в профилактична програма то първото третиране с него трябва да се осъществи в рамките на един месец от последното третиране с другия профилактичен продукт.

*Кучетата/котките , които живеят в ендемични за дирофилариозата области или такива, които са пътували до ендемични зони могат да бъдат заразени с възрастни форми. По тази причина преди да се започне профилактика на заболяването трябва да се направи изследване за наличие на дирофилариоза, защото смъртта на възрастните форми в кръвотока на организма може да доведе до катастрофални последици за кучето/котката и много често до летален изход.

Най-добрата защита на домашният ви любимец е съчетание на задължителната ежемесечна профилактика на дирофилариозата (от м.април – до м.октомври ) с третиране за вътрешни и външни паразити всеки месец или на всеки два месеца. Още по темата…