ХАПЧЕТА ПРОТИВ РАЗГОНВАНЕ при котките.

Овладяване на раждаемостта при котките – хапчета/медикаменти против разгонване

Съществуват редица начини да се потисне еструса (разгонването) при женските котки и така да се предотврати забременяването им. Повечето методи включват манипулиране на репродуктивния цикъл на женското животно (естралния цикъл) чрез използването на хормони на репродуктивната система и синтетични техни аналози. Някои от тях са: прогестерони (прогестагени) и прогестероно-подобни химични съединения и тестостерони и тестостероно-подобни анаболни медикаменти.

Проблемът с повечето таблетки против разгонване, е че те могат да имат потенциално опустошителни, живото-застрашаващи и/или естетически неприятни странични ефекти.

Прогестерони : 

Прогестеронът и неговите деривати широко употребявани за временно, или с непрекъсната употреба, постоянно потискане на еструса при женската котка включват: медроксипрогестерон ацетат, мегестрол ацетат и пролигестон. Имащи по-малко странични ефекти при котките от тестостерон-базираните препарати, прогестероните са най-често употребявания тип лекарство за супресия на еструса при женската котка. Те обаче не са без някои важни потенциални странични ефекти. Чести нежелани реакции при употреба на прогестерон при котката са:

 • летаргия (сънливост)
 •  повишен апетит
 •  наддаване на тегло
 •  загуба на космена покривка или промяна в цвета на козината и свиване на подкожната тъкан (хлътване на кожата) на мястото на инжектиране .

 Прогестероновите лекарства се метаболизират в черния дроб и никога не трябва да се дават на животните с чернодробни заболявания.

 • инсулинова резистентност и захарен диабет също могат да бъдат предизвикани или изострени от дългосрочна употреба на прогестерон, както могат да доведат до хормонални проблеми като болестта акромегалия. Прогестероните понякода могат да наподобяват ефектите на кортикостероидите, което води до
 • супресия на надбъбречната жлеза и потенциална живото-застрашаваща неспособност на тялото да продуцира собствени кортикостероиди (анти-стрес хормони) при стрес или болест (състояние известно като болест на Адисон).
  Някои женски, третирани с прогестеронови продукти развиват високостепенно
 • разрастване на млечните жлези (мамарна хиперплазия),
 • млечни възли и дори
 • злокачествени тумори (рак на гърдата).

  При животни за разплод употребата на потискащи еструса прогестеронови препарати води до
 • понижаване на плодовитостта, поради което поножава стойността им като развъдни животни. Ако животното бъде подложено на продължителна супресия на еструса или бъде третирано с препарат за потискане на еструса преди първото разгонване при него може да настъпи
 • перманентно безплодие (никога не давайте прогестерони преди първият цикъл). Ако котка се ползва за разплод след период на потискане на еструса с прогестерон тя трябва да се заплоди на второто разгонване след преустановяване на супресията.

фалшива бременност (т.нар. псевдобременност или фантомна бременност) –случаите на фалшива бременност също могат да зачестят при ползване на прогестерони.

Третиране с прогестерони по време на бременноста може да доведе до  
удължаване на родилния процес, в резултат на неефективна хормонална индукция на раждането. Това закъснение резултира в задържани мъртви или мумифицирали плодове в матката. При такива животни се прибягва до цезарово сечение за отстраняване на плодовете. Продукцията на мляко при тези животни (третирани с прогестерон по време на бременността) бива инхибирана от приложения прогестерон и родените живи плодове при цезарово сечение ще изискват изкуствено хранене със специално мляко.

Още по-катастрофално, употребата точно на лекарства потискащи разгонването (напр. медроксипрогестерон ацетат, продължително, повтарящо се третиране с мегестрол ацетат) води до повишаване на риска от развитие на пиометра – тежка животозастрашаваща инфекция и абсцедиране на матката. Много котки диагностицирани с пиометра биват подложени на кастрация като животоспасяваща операция, а лекуваните от пиометра остават с трайни увреждания на матката.На снимката отсреща е показана отстранена матка изпълнена с гнойни джобове-абсцеси (стрелките), типични за пиометра.Спринцовката съдържа гной взета от матката (неприятна, гъста маса пълна с бактерии).

От всички прогестеронови продукти продавани за тази цел (потискане на еструса) пролигестона (пролигестерона) се счита за един от най-сигурните с най-малко странични ефекти. Търговското му име е Ковинан. Мегестрол ацетата има повече странични ефекти, но не са твърде чести, когато лекарството се използва според инструкциите и не за продължителен период от време. Употребата на медроксипрогестерон ацетат не е препоръчителна за тази цел, защото остава в тялото в продължение на много месеци и е с голяма честотата на тежки репродуктивни смущения и смущения от страна на мамарните жлези.

 Рискът от развитие на пиометра и други заболявания на матката изглежда не е толкова висок с пролигестон и нечеста (не-продължителна) употреба на мегестрол ацетат, колкото е при някои от другите прогестагени. Рискът от заболявания на матката също се смята, че намалява, ако прогестероновите препарати и потискането на еструса започнат през зимните месеци преди започването на развъдния сезон и преди матката да започне да се уголемява и да се подготвя за евентуална бременност.  

В последните години беше разработен малък имплант, съдържащ бавно отделящо се прогестероно-подобно вещество наречено Левоноргестрал, който потиска разгонването за 12 месеца при котката. Лекарството може да доведе до кистозна хиперплазия на ендометриума (кистозно разрастване на мукозните жлези на лигавицата на матката): състояние, което може да предизвика  мукометра (матка изпълнена с мукозен секрет) или пиометра (матка изпълнена с гной) при някои котки.

Тестостерони:
Използването на тестостерона и тестостероно-подобни продукти за потискане на еструса при котката се прави рядко в наши дни, нежеланите лекарствени реакции често се считат за по-неприемливи от тези на прогестероновите препапати.

Тестостероните могат да накарат женската котка да изглежда и да се държи повече като мъжко животно (напр. може да развие нарастване на мускулна маса, кожата на врата и да загрубее и  клитора да нарастне) и да предизвикат появата на същите поведенчески проблеми като при мъжките животни (напр. маркиране с урина, агресия).

Резюме

Поради риска от тежки, животозастрашаващи нежелани реакции хормонално-индуцираното потискане на еструса трябва да се използва като много краен случай и, дори и тогава, само при животни, които са предназначени да бъдат използвани за разплод по-късно (развъдчиците  трябва да имат предвид, че тяхнотоизползване може да доведе до значителна загуба на плодовитост, както и заболявания на матката като пиометра и  заболявания на млечните жлези като рак на гърдата).Далеч по-безопасно е да изолирате своето развъдно животно от мъжките, когато е разгонено. Ако не целите развъдна дейност много по-добре и по-безопасно е да кастрирате женската котка, отколкото да се опитвате да манипулирате репродуктивния и цикъл с хормонални препарати.

Още веднъж, най-добрият избор е да кастрирате женската и мъжката котка в дома ви, ако те не са развъдни животни (в някои страни е задължително по закон).Има важни поведенчески и медицински ползи и ползи при контрол на популацията, които се постигат чрез кастриране и на двата пола.     

Оригинален текст на англииски тук: http://www.pet-informed-veterinary-advice-online.com